7 важних правила за евиденције ПДВ у СЕФ које треба знати

Верујемо да већина читалаца зна за правила која ћемо навести у наставку текста. Ипак, сматрали смо да је важно сумирати та основна правила на једном месту, како за оне које још увек имају недоумице с тим у вези, али и као подсетник за оне који то већ знају. Поделите овај текст са колегиницама и колегама и на тај начин барем мало олакшајте рад и њима и себи.

1. Ако нема ПДВ-а не евидентира се у евиденције ПДВ у СЕФ
У евиденције ПДВ у СЕФ се уносе искључиво подаци о одговарајућим пословним променама за које се обрачунава ПДВ.

Ако би се правила аналогија са обрасцем ПОПДВ, у евиденције ПДВ у СЕФ се не евидентирају подаци из делова 1, 2, 8в, 8д и 11.

2. Појединачна и Збирна евиденција ПДВ се односе искључиво на обрачунати ПДВ
Обрачунати ПДВ је тзв. „излазни ПДВ“, тј. ПДВ који се обрачунава од стране пореског дужника, без обзира да ли је порески дужник испоручилац добара и услуга („класичан“ промет) или прималац добара и услуга (интерни обрачун ПДВ, нпр. за промет из области грађевинарства – члан 10. став 2. тачка 3) Закона о ПДВ).

Ако би се правила аналогија са обрасцем ПОПДВ, то је ПДВ из делова 3, 3а и 4.

3. Евиденција претходног пореза се односи искључиво на претходни порез
Претходни порез је тзв. „улазни ПДВ“, тј. ПДВ који се односи на набавке, без обзира да ли је ПДВ обрачунао испоручилац или прималац добара и услуга.

Ако би се правила аналогија са обрасцем ПОПДВ, то је ПДВ из делова 6, 7, 8а и 3а (уз основицу из 8б и 8г), као и из појединачних поља 8е.3 и 8.е4.

Као и код обрасца ПОПДВ, и овде се евидентирају све пословне промене које имају претходни порез, без обзира да ли обвезник ПДВ има или нема право на одбитак претходног пореза.

4. Не треба мешати појмове Збирна евиденција ПДВ и Евиденција претходног пореза
Збирна евиденција ПДВ се односи искључиво на обрачунати ПДВ за одређене пословне промене, док се Евиденција претходног пореза односи искључиво на претходни порез.

То што се подаци у Евиденцији претходног пореза приказују збирно (у једном износу) за један порески период нема никакве везе са Збирном евиденцијом ПДВ (у којој се такође подаци приказују збирно за један порески период).

У том смислу је значајно кориситити праве називе за евиденције ПДВ у СЕФ и никако не користити назив Збирна евиденција за Евиденцију претходног пореза.

5. Законски рок до 8. се односи на сачињавање интерног рачуна
За сачињавање интерног рачуна, који представља основ за евидентирање Појединачне евиденције ПДВ која се односи на набавку (тип набавка), прописан је рок од 8 дана од истека пореског периода.

Важно је имати у виду да услов за сачињавање интерног рачуна није постојање фактуре добављача. Ако добављач није издао фактуру за промет за који сте као прималац порески дужник, рок за сачињавање интерног рачуна је и даље 8 дана од истека пореског периода.

Напомена: интерни рачуни се сачињавају само за пословне промене које се тичу пореског дужника као примаоца. Према томе, ако сте као прималац добара и услуга порески дужник (нпр. промет из области грађевинарства или услуге стране фирме која није обвезник ПДВ у Србији), за сва документа која се односе на те пословне промене (фактура, авансна фактура, књижно задужење, књижно одобрење) сачињавате интерни рачун.

6. Законски рок до 10. се односи на евидентирање обрачунатог ПДВ и претходног пореза
Законом о електронском фактурисању и Правилником о електронском фактурисању предвиђен је рок од 10 дана по истеку пореског периода за електронско евидентирање обрачуна ПДВ (Појединачна и Збирна евиденција ПДВ у СЕФ) и за електронско евидентирање претходног пореза (Евиденција претходног пореза).

Напомена: За Појединачне евиденције ПДВ типа Набавка препоручујемо евидентирање најкасније до 9. по истеку пореског периода, јер ће у том случају претходни порез из те пословне промене моћи да се учита аутоматски у Евиденцију претходног пореза (аутоматско евидентирање се врши до 10. закључно са 9. у месецу након истека пореског периода). У супротном ће постојати обавеза ручног уписивања тог претходног пореза у Евиденцију претходног пореза.

7. Кориговање у Збирној евиденцији ПДВ и Евиденцији претходног пореза врши се у року за подношење пореске пријаве за порески период у којем је дошло до промене
Када је потребно извршити кориговање Збирне евиденције ПДВ и Евиденције претходног пореза после 10. дана по истеку пореског периода, наведена корекција се врши до рока за подношење пореске пријаве за текући порески период, када је дошло до одређене промене.

Пример 1: За промет који је извршен у августу 2024. године евидентирана је Појединачна евиденција ПДВ 10.9.24. јер није издата електронска фактура до тог рока.

а) Издата је електронска фактура 14.9.24. за наведени промет. Рок за кориговање Збирне евиденције ПДВ за август 2024. је 15.10.24. (рок за подношење пријаве за септембар).
б) Издата је електронска фактура 24.3.25. за наведени промет. Рок за кориговање Збирне евиденције ПДВ за август 2024. је 15.4.25. (рок за подношење пријаве за март).

Пример 2: Добављач је за промет извршен у септембру 2024. године издао електронску фактуру 14.10.24. Купац је по тој улазној фактури користио претходни порез у ПОПДВ и пореској пријави за септембар. Купац коригује Евиденцију претходног пореза за септембар 2024. године до 15.11.24. (рок за подношење пријаве за октобар).

Пример 3: Добављач је за промет извршен у септембру 2024. године издао електронску фактуру 5.10.24. Купац је по тој фактури евидентирао претходни порез у Евиденцији претходног пореза за септембар 2024. године. У новембру 2024. године, добављач је утврдио да је износ на фактури неисправан и да треба да буде мањи. Сторнира фактуру и издаје нову (са истим датумом промета). Купац коригује Евиденцију претходног пореза за септембар 2024. године до 15.12.24. (рок за подношење пријаве за новембар).

Поделите: